Op zondag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Nieuwegein en IJsselstein gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International.
Schrijf een brief, verander een leven
Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde mensen te verbeteren. Mensen kunnen dit samen doen, maar ook thuis of online.
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert.
75 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. /. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.
Schrijven heeft effect
Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid.
Waar schrijven in Nieuwegein
In Nieuwegein zijn er diverse mogelijkheden om te schrijven op. Zo kunnen inwoners uit Nieuwegein terecht op donderdag 7 december in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg. Vrijdag 8 december in Buurtplein Batau aan de Dukatenburg 1 (hoek winkelcentrum Muntplein) van 18.30 uur tot 21.30 uur. En maandag 11 december in Buurthuis Batau van 18.30 uur tot 21.30 uur.
Mensen die thuis willen schrijven kunnen een schrijfpakket aanvragen door een email te sturen met naam en adres aan ijsselsteinamnesty@gmail.com.